Bruine rat zit op een steen en knabbelt aan vogelvoer

plaagdieren

Zilvervisjes, wespen en ratten zijn enkele plaagdieren die voor overlast in en om het huis kunnen zorgen. Wij bestrijden binnen een aantal gemeenten de hinder die je van ze kan ondervinden. De overlast is vaak te voorkomen door de oorzaak weg te nemen.

Onder plaagdieren verstaan we dieren – geen huisdieren -  die voor inwoners ongewenst zijn en overlast veroorzaken in hun woning en tuin. 

Ratten

De (grijs)bruine ratten komen het meest voor; ze zijn stevig gebouwd en max. 30 cm lang. Ratten hebben een stompe snuit en een dikke kale staart. Ze kunnen goed zwemmen en graven, zijn alleseters die vaak in de buurt van eten en water te vinden zijn. Ratten planten zich snel voort, vrouwtjesratten krijgen in een leven wel 80 jongen. Ratten kunnen ziektes overbrengen, voorraden vervuilen of dingen beschadigen door hun knaagdrift.

Muizen

De huismuis is ongeveer 8 cm groot, grijs of bruin van kleur met een lange, dunne, kale staart. Muizen planten zich snel voort, kunnen in een jaar wel 50 jongen krijgen. Huismuizen komen vooral voor bij gebouwen. Ze kunnen tegen gebouwen op klimmen en zijn altijd op zoek naar eten of materiaal om aan te knabbelen. Als dit elektrische bedrading of leidingen zijn, kan forse schade ontstaan.

Preventie en bestrijding van ratten of muizen

Bouwkundige maatregelen helpen om ratten of muizen buiten te houden. Zorg bijvoorbeeld dat deuren goed sluiten en houdt ventilatieopeningen zo klein mogelijk. Ook een goede hygiëne (afval goed opslaan en weggooien, nette opslag van producten, regelmatig schoonmaken, enz.) is van belang.
Ratten- en muizenbestrijding begint bij een grondige inspectie van het gebouw of de plek. Daar plaatst de plaagdierbestrijding  dan op strategische plekken lokaas-vallen.

Wespen

Wespen zijn herkenbaar aan hun geel/zwarte strepen, slanke bouw en typische ‘wespentaille’. Wespen zorgen voor bestuiving van bloemen en vangen insecten, maar kunnen ook steken. In warme zomermaanden komen wespen veel voor en kunnen ze overlast veroorzaken.

Preventie en bestrijding van wespenoverlast

De volgende dingen kan je zelf doen tegen wespen:

  • zet een jampot met limonadesiroop op een handige plek. Wespen komen dan op de zoete geur af.
  • koop een wespenval waarin je siroop schenkt om wespen te lokken.
  • Stop nooit een gaatje dicht waar wespen door naar binnen en buiten gaan! De wespen vinden altijd een uitweg en steken eerder als ze boos zijn. Ga niet in de aanvliegroute van de wespen staan.
  • Als het wespennest gevaar oplevert, kan je wespenstuifpoeder in de in- en uitvliegopeningen van het nest strooien om het nest uit te roeien. Dit kan de opening van het nest zijn, maar ook een gat in de muur of een kozijn. Je kan het poeder het beste ‘s avonds aanbrengen.

Bijen

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van vele planten en bloesems. Daarom hebben zij indirect een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel. De bestuivende insecten staan onder druk. Afgelopen decennia daalden hun aantallen en de diversiteit ervan dramatisch. Veel soorten zitten op de rand van uitsterven.

Bijen zijn niet gevaarlijk, maar als bijen worden aangevallen verdedigen zij zichzelf

Een bijenvolk leeft in kolonies en kan zich op de meest onwaarschijnlijke plekken vestigen. Tref je een zwerm bijen aan, dan adviseren wij de plaagdierbestrijding te waarschuwen. Zij komen langs om de situatie te bekijken of ze het nest veilig kunnen laten zitten of dat ze het in zijn geheel weghalen of verplaatsen. Dit gaat in overleg met een imker. 

Mieren

Mieren zijn nuttige insecten. Ze spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan bodemvruchtbaarheid of het verspreiden van zaden. Maar in huis heb je ze liever niet. Lees hoe je ze milieuvriendelijk buiten de deur houdt.

  • Ruim je etensresten en kruimels op en bewaar afgesloten je eten
  • Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken. Die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen. 
  • Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Breng ze in de war door dit spoor te onderbreken door het weg te poetsen. Gewoon met een sopje groene zeep.
  • Heb je een tuin met tegels? Verwijder overbodige tegels want mieren nestelen graag onder tegels
  • Dicht kieren en naden.

Blijf je toch last houden, koop dan pas een sterker middel. Lees meer hierover op milieucentraal.

Locatie specifieke informatie