Berg van ingezameld bont glas

glas

Het is belangrijk dat je glas apart houdt, want glas kunnen we 100% recyclen en oneindig hergebruiken.

Het goed scheiden van glas is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Want alleen van wit glas kan weer wit glas gemaakt worden. Daarom is het zo belangrijk om glas op kleur te sorteren. De glasscherven kunnen dan beter worden hergebruikt als nieuwe grondstof voor nieuwe potjes en flessen. Gebruik daarom de juiste (kleur)opening bij de glascontainer.

Deksels van glazen potten mogen erop blijven: die halen we er bij de sorteerfabriek uit en recyclen we apart.

Wat mag er in de glasbak?

Alleen verpakkingsglas mag in de glasbak, dat is al het glas dat gebruikt wordt als verpakking voor drank, voedsel of cosmetica.

voedsel:

  • potjes van sambal, pindakaas, jam
  • kruidenpotjes
  • potjes van babyvoeding
  • potjes van groente, appelmoes
  • flessen van (pasta)saus, olijfolie

drank:

  • flessen van wijn, sap, bier, sterke dranken
  • flessen van diksap, siroop

cosmetica:

  • parfumflesjes, ook monstertjes
  • deodorantrollers
  • flesjes van make-up, gezichtsverzorging
  • potjes van vitaminepillen
  • lege medicijnflesjes

Wat mag niet in de glasbak?

Wat níet in de glasbak mag is glas dat geen verpakkingsafval is. De reden hiervoor is dat deze materiaalsoorten fouten veroorzaken in het productieproces van nieuw verpakkingsglas. Niet in de glasbak gooien dus, maar in het ‘gewone’ restafval of breng het naar het afvalbrengstation. Ook bij twijfel.

  • drinkglazen (restafval)
  • glazen ovenschalen of ander hittebestendig glas (restafval)
  • gebroken ruiten of spiegels (vlak glas, afvalbrengstation)
  • gloei- of halogeenlampen (restafval)
  • spaarlampen (klein chemisch afval, afvalbrengstation)
  • tl-buizen (klein chemisch afval, afvalbrengstation)
  • porselein of aardewerk (puin, afvalbrengstation)

Locatie specifieke informatie