Papiervisjes


Het papiervisje komt vrij algemeen voor in verwarmde gebouwen en kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje. Jarenlang is het ovenvisje ook verward met het papiervisje. Papiervisjes hebben een verwachte levensduur van circa 2,5 tot 3 jaar.

Het papiervisje is lichtschuw en leeft overdag verscholen. Ze voeden zich voornamelijk met koolhydraten, zoals zetmeel en suikers. Daarnaast is er een (geringe) behoefte aan eiwit en vetten. Het papiervisje voelt zich goed bij 32 - 38°C, ook 42°C verdraagt hij goed. Eieren kunnen nog uitkomen bij 11% relatieve luchtvochtigheid, er is echter een voorkeur voor 33% en hoger. De totale ontwikkeling vindt plaats bij 50% relatieve vochtigheid.

Hoe ziet een papiervisje er uit?
Het is een vleugelloos insect met een lengte tot ongeveer 12 mm. Het lichaam is bedekt met fijne schubben en het heeft twee lange antennen aan de kop en drie lange aanhangsels aan het achterlijf. Het kruipt met snelle, slangachtige bewegingen en is grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde.

Nut en/of overlast
Indien papiervisjes in grote aantallen voorkomen (droge, warme omgeving) dan kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, affiches, producten van synthetisch materiaal, zoals kleding, wandbedekking.

Preventie/bestijding

  • temperaturen zo laag mogelijk houden
  • algemene hygiëne.
  • behandeling van alle naden en kieren in de woning met een residueel werkend bestrijdingsmiddel met werkzame stoffen zoals, cyfluthrin, deltamethrin of permethrin.

Uw persoonlijke afvalkalender

Als u in het verzorgingsgebied van HVCinzameling woont kunnen wij u precies informeren over de inzameling, plaagdieren en locaties op uw adres.

Vul uw postcode en huisnummer (zonder toevoeging) in: